Als een gemeente beleid maakt, legt ze afspraken hierover vast in een verordening. Zo’n verordening geeft de spelregels voor het betreffende beleid. Ieder beleidsterrein heeft een eigen verordening. Elke verordening is vastgesteld door de gemeenteraad en wordt periodiek herzien.
Naast verordeningen zijn er beleidsregels. In een beleidsregel staat hoe het college van burgemeester en wethouders zijn bevoegdheden uitvoert. Een beleidsregel is geen wet maar een richtlijn waaraan het college zich moet houden. Hier een overzicht van de belangrijkste verordeningen en beleidsregels van de gemeente Zevenaar.
De verordeningen en beleidsregels zijn te vinden op de website van de overheid.
Bekendmakingen van nieuwe verordeningen en beleidsregels zijn te vinden op: zoek.officiëlebekendmakingen.nl.
Voor diverse zaken die spelen op het sociale domein, heeft de gemeente Zevenaar verordeningen en beleidsregels opgesteld. Voor de uitvoering van veel van deze verordeningen en regels is de Regionale Sociale Dienst De Liemers verantwoordelijk.
In het kader van de uitvoering van de Participatiewet (zie de toelichting onderaan) stelde de gemeente de volgende verordeningen op:
De in 2015 ingevoerde wet die zoveel mogelijk mensen met of zonder beperking aan een baan op de reguliere arbeidsmarkt wil helpen. Deze wet verving de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).
Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers. Deze wet is bedoeld voor oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werklozen, van wie het recht op een WW-uitkering is beëindigd.
Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Deze wet is bedoeld voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen, die hun eigen bedrijf (of zelfstandig beroep) moeten beëindigen omdat de inkomsten daaruit onvoldoende zijn.